سبک‌های موسیقی

تفاوت موسیقی جاز و موسیقی راک

نویسنده

AvatarAvatar

موسیقی جاز از ترکیب فرهنگ‌های مختلف در اوایل قرن بیستم شکل گرفت درحالیکه موسیقی راک در سال ۱۹۵۰ از دل موسیقی بلوز، کانتری و جاز سربرآورد. موسیقی جاز نمایانگر احساسات است و دنبال کند‌و‌‌کاو روح است درحالیکه موسیقی راک، بسیار جسور و خودنما است و به نوعی نمایانگر آزادی جنسی است.

موسیقی جاز

جاز ترکیبی است از موسیقی آمریکایی، اروپایی و موسیقی برده‌های آفریقایی که در آغاز قرن بیستم شروع به شکل‌گیری کرد. این موسیقی‌ به عنوان بخشی از زندگی روزمره که مردم آن را طی مراسم عزاداری، هنگام کار در مزرعه، جشن‌ها و تفریحات پس از کار سخت روزانه استفاده می‌کردند، با زندگی مردم پیوند داشت. ترکیب این موسیقی‌ها، پایه‌های موسیقی بلوز، رگتایم و سایر انواع موسیقی را فراهم کرد که از آن میان موسیقی جاز هم تکامل یافت.

سازهایی که به طور معمول در موسیقی جاز به کار می‌رفت، عبارت بودند از پیانو، ساکسیفون و کنترباس و یک ترومپت گران و خوش آب‌‌و‌رنگ، مشخصه بسیاری از شاهکارهای موسیقی جاز بود. از ابتدای قرن بیستم تا حالا جاز از تکنیک‌های ویژه‌ای برای گسترش خود استفاده کرده است. بداهه‌پردازی‌های فراوان حین اجرا، استفاده از سوآنگ نت، بلو نت، پلی ریتم و هم‌چنین سنکوپ از ویژگی‌های اصلی موسیقی جاز هستند.


مرکز موسیقی NEC در بوستون در آمریکا، از مهمترین مراکز تحصیل موسیقی جاز است. در NEC موزیسن‌ها هم می‌توانند در قسمت مطالعات جاز تحصیل کنند هم در دپارتمان های بداهه نوازی معاصر. علاقه مندان به موسیقی جاز هر شبی که بخواهند می‌توانند به تماشای رسیتال‌های دانش‌آموزی در هر مدرسه ای بروند. در این مرکز کنسرت های رایگان بسیاری برگزار می‌شود. تماشا کنید!

سوآنگ نت (swung note) و سوآنگ ریتم (swung rhythm)، به تکنیکی اشاره دارد که به طور ویژه مربوط به موسیقی جاز است و شامل به طور متناوب کوتاه و بلند شدن دو نت متوالی در دو بخش یک ضرب می‌شود. بلو نت (blue note) یا نت آبی به خصوص در موسیقی جاز به نتی گفته می‌شود که برای تاثیر‌گذاری حسی بیشتر بر مخاطب با زیر‌و‌بمی متفاوت از استاندارد اجرا می‌شود. به بلو نت، نت نگران هم می‌گویند. استفاده از پلی ریتم یا چند وزنی، یعنی استفاده همزمان از دو یا چند ریتم مستقل از هم و سنکوپ به تنوع ریتمی می‌گویند که از ضرباهنگ معمول خارج می‌شود. برای دسترسی به مفهوم ورای موسیقی جاز به تلاش متمرکز نیاز است و گفته می‌شود که این کار چندان آسان نیست.

موسیقی راک

موسیقی راک، موسیقی قابل فهم و قابل اجرایی است. این موسیقی به طور معمول از توالی سه آکورد استاندارد ساخته می‌شود. موسیقی راک در حوالی سال ۱۹۵۰ رو به گسترش گذاشت و در سال‌های اول خود نوعی موسیقی بلوز، کانتری و جاز با همراهی «گیتار الکتریک» تلقی می‌شد. در سال‌های بعد، موسیقی راک، هویت و تشخص خودش را پیدا کرد و سبکی از موسیقی بود که گیتار الکتریک، درامز و باس در آن نقش اصلی را بر عهده داشتند و با ترانه خواننده همراهی می‌شد. یکی از اولین اجراهای راک را در ویدیوی زیر تماشا کنید.

حالا یک موسیقی با ریتم تند لزوما برای رقص ساخته نمی‌شد و ریتم موسیقی بیش از پیش به وسیله‌ای برای بیان احساس و معنای اشعار، بدل شده بود. اینک از هنرمندان راک انتظار می‌رفت ترانه‌سرایی آثار خود را بر عهده بگیرند و مسئول نتیجه نهایی کار خود باشند.

به طور کلی مهم‌ترین مسئله در راک، لحن اعتراض‌آمیز و تهاجمی و هم‌چنین خشونتی است که در ترانه‌های آن نهفته است، این نارضایتی از شرایط موجود است که اعتراض و خشونت را سبب شده است و سپس در ریتم‌های درامز که مارش‌های نظامی را تداعی می‌کند متجلی می‌شود. هم‌چنین روح همین اعتراض است که در لگام افسار‌گسیخته گیتار الکتریک حلول کرده است.

صدای گوش‌سوراخ‌کن و متفاوت از استاندارد معمول درامز در موسیقی راک، راه را برای ظهور سبک‌های هوی متال و هارد راک باز کرد. موسیقی راک، موسیقی است که می‌شود با کمی دقت به ساختار آن دست یافت و معمولا طبیعتی آمیخته با شعر دارد. ملودی که حین خواندن، رفته رفته اوج می‌گیرد، از خصوصیات منحصر‌به‌فرد موسیقی راک است.

برای جمع‌بندی می‌توان موارد زیر را برشمرد:
۱- موسیقی جاز از ترکیب فرهنگ‌های مختلف در اوایل قرن بیستم شکل گرفت درحالیکه موسیقی راک در سال ۱۹۵۰ از دل موسیقی بلوز، کانتری و جاز سربرآورد.
۲- ترومپت، اصلی‌ترین مشخصه موسیقی جاز است، درحالیکه گیتار الکتریک اصلی‌ترین مشخصه موسیقی راک است.
۳- موسیقی جاز با نت‌های آبی معمولا صدایی بم و سنگین دارد، درحالیکه موسیقی راک صدایی بلند و دیوانه‌کننده دارد.
۴- موسیقی جاز نمایانگر احساسات است و دنبال کند و‌کاو روح است درحالیکه موسیقی راک، بسیار جسور و خودنما است و به نوعی نمایانگر آزادی جنسی است.
۵- گفته می‌شود که اجرای جاز دشوار است درحالیکه اجرای راک قابل دسترس است.
۶- جاز پیچیده است درحالیکه راک قابل فهم است.

منبع:
Difference Between.net